Categories
Ostalo

Vaša radio stanica i nebezbedni http protokol

Od verzije Google Chrome-a v81 više nije moguće sa https strane učitavati linkove koji su na http protokolu. Obrnuto je moguće. Ukoliko je web strana na https protokolu, a radio stream (stream server) na http protokolu, radio stanica više neće raditi na takvoj web strani. Svi ostali web browseri koji su na Chromium platformi se ponašaju identično. Nameću se dva rešenja:

Stream na https protokolu

Kao prvo i najbolje rešenje, je prebacivanje stream servera na bezbedni https protokol.

Već nekoliko godina unazad Internet zajednica forsira prebacivanje svih web strana kao i video i audio sadržaja na bezbedni https protokol. Android i iOS platforma su već uvele striktne zahteve da mobilne aplikacije takođe vrše komunikaciju preko https protokola. Za sada se toleriše i komunikacija van https protokola, ali je pitanje trenutka kada će takva komunikacija biti potpuno onemogućena. Nemojte čekati da taj trenutak dođe.

Šta to znači za Vas kao radio emitere?

Kada komunikacija mobilnih aplikacija preko http protokola bude potpuno onemogućena, od tog trenutka Vašu radio stanicu neće moći da emituje ni jedna mobilna aplikacija, a to za Vas znači strahovit gubitak slušanosti, najverovatnije preko 90%.

Ako pogledate naš web sajt Balkan Radio Stanice videćete da je deo sajta na https, a deo na http protokolu. Razlog je upravo taj što još uvek veliki broj radio stanice nije prebacio svoj stream server na https protokol. Nemojte čekati, već prebacite Vaš stream server što pre na https protokol i o tome nas obavestite preko kontakt forme.

Web sajt na http protokolu

Drugo moguće rešenje je prebacivanje web sajta sa https na http protokol. U tom slučaju će Vaša radio stanica, koja je na http stream serveru, uredno raditi na http sajtu. Ovo rešenje treba prihvatiti SAMO kao prelazno.

Prebacivanje web sajta sa https na http ima dosta mana i nijednu dobru stranu. Google će oboriti parcijalno rangiranje takve web strane. Takav web sajt će izgubiti sve like-ove sa socijalnih mreža, posto se promena protokola tretirao kao potpuno drugi web sajt, itd.

Kao što sam već napisao, ovo rešenje koristiti ISKLJUČIVO kao PRELAZNO.